Taloudenhallinnan ABC

Omasta taloudesta huolehtimisesta oppimisen tulisi olla ensisijainen tavoite. Se kuitenkin on yksi ensimmäisistä vaiheista kohti taloudellista riippumattomuutta. Muista, että jos sinulla ei ole aavistustakaan, mihin rahasi menevät, jätät itsesi haavoittuvaksi ja todennäköisesti osa rahoistasi menee turhaan hukkaan.

Kannattaa muistaa että yleensä kaikki pyrkivät jollain tavalla hyötymään muista taloudellisesti mahdollisimman paljon ja yleensä vain harva halua tehdä asioita ilmaiseksi. Saatat myös vahingossa tai tarkoituksella saada huonoja vinkkejä taloudenpitoon ihmisiltä, jotka tarkoittavat hyvää, mutta eivät välttämättä osaa kunnolla hoitaa omaa talouttaan, saatat päätyä vielä pahempaan tilanteeseen, kuin aikaisemmin olitkaan.

Muista, että olet itse paras henkilö hoitamaan omaa talouttasi, kuten kaikki muutkin ovat omaansa. Muista että asiat vaativat jonkin verran aikaa ja vaivaa, eikä mikään tapahdu hetkessä. Sinun on myös otettava ohjat ja hoidettava itse asioita, sekä opeteltava ja kehitettävä aktiivisesti taloustaitojasi.

Aivan aluksi sinun on pyrittävä hahmottamaan kokonaiskuva taloudestasi. Sinun pitäisi seurata kuinka paljon sinulla on tuloja ja menoja, jotta saisit käsityksen mihin rahasi menevät ja kuinka paljon sinulla jää säästöön rahaa, vai elätkö vahingossa huolimattomasti yli varojesi? Tieto siitä mihin rahasi menevät on ensimmäinen askel talouden kuntoon saattamiseksi.

Aluksi sinun pitäisi saada kattava kuva taloudestasi. Nimittäin sinun on seurattava kuinka paljon rahaa tulee ja kuinka paljon käytät sitä. Sinun tulisi myös selvittää mihin käytät rajaa ja kuinka paljon. Tämä antaa sinulle käsityksen taloudellisista rutiineista ja tavoista, sekä kohteista, joihin rahaa käytät. Tieto siitä, mihin rahasi menevät, on ensimmäinen askel taloutesi saamiseksi raiteilleen.